Archyvai

2008

Spalis


Sodybą papuošia rankų darbo reprezentacinė iškaba. Dažoma sodybinė tvora. Dažai pagal “suomišką” receptą gaminami vietoje, ir jais, dar karštais, iš karto dažoma. Rezultatas? Net ir prėjus keliems metams, dažai kuo puikiausiai “laiko”.


Skaitoma literatūra apie sodo įveisimą, planuojamas sodinukų išdėstymas.


Organizuojama sodo sodinimo talka. Su senelių pagalba sodas tikrai derės! O Baba pasodina ąžuoliukų ir kaštonų alėją – ir viską tik iš sėklų! „Prisiminimui, kai manęs jau nebebus“…


Paskutiniai „štrichai“ – derliaus nuėmimas, jurginų iškasimas, ir, galiausiai, sezono uždarymas.

Rugsėjis

Rimta trauma – dirbant miško darbus, krentantis medis šiuose darbuose neturinčiam patirties gaspadoriui sulaužo nosį. Priverstinė mėnesio pertrauka.

Rugpjūtis


Apsispręsta įveisti sodą. Pradedami valymo darbai jam numatytoje vietoje – pjaunami medžiai, šalinami krūmai, raunamos šaknys, vežamos žemės ir lyginamas laukas.


Galų gale, pergalingai įveikiamas elektros įvedimo į sodybą maratonas.

Liepa


Iškilmingai švenčiama Liepos 6-oji! Lakuojamas ir alyvuojamas naujai „iškeptas“ namelis – darbai užtrunka neplanuotai ilgai, lygiai dvi savaites vietoj numatytų dviejų dienų.


Pagaliau išdygsta ypatingos reikšmės objektas – tas, kur ir karalius pėsčias vaikšto.

Birželis


Joninių išvakarėse, vos per kelias dienas statomas ir pastatomas naujasis sodo namelis, nors išvakarėse jo vietoje dar buvo deginamos statybinio šlamšto liekanos!


Jonines, kaip ir planavome, sutinkame sodyboje, ieškome (ir surandame!) paparčio žiedą. Deginamos šakų krūvos, tačiau, vardan saugumo, tik lietui lyjant. Joninių laužai tikrai įspūdingi – liepsnų aukštis siekia 10-15 metrų, tačiau aplink juk miškas…

Gegužė


Spontaniškai gimsta idėja pasistatyti nedidelį sodo namelį ir Jonines sutikti jau po nauju stogu – šiai minčiai visa šeimyna entuziastingai pritaria! Vieta jam išrenkama vietoj senosios kalvės ir daržinės, todėl spėriai pradedama suktis – išgabenami įvairūs rakandai, malkos, o, galiausiai senosios bakūžės visai nugriaunamos.

Balandis


Lyginamas laukas, kuriame bus užsėta pieva.


Suformuojamas naujas įvažiavimo keliukas į sodybą, o vieta, besiribojanti su pagrindiniu keliu, aptveriama tvora.

Kovas

Esame užimti miesto žmonės, turime ir kitų, ne tik sodybinių interesų, todėl sėdame pasiskaičiuoti, kiek šią vasarą galėsim turėti laisvadienių, skirtų darbui vien tik sodyboje. Pavyko „rasti“ net 14! dienų. Metų pabaigoje, peržvelgę nuveiktus darbus ir praleistą laiką sodyboje, supratome, kad planą viršijome mažiausiai tris kartus…

Sausis

Formuojamas parkas iš kemsyno, buvusio greta medžiotojų vagonėlio – pjaunamos pušys, beržai. Darbo rezultatas – iš „nuosavų“ medžių išpjauta statybinė mediena. O taip pat įspūdingo dydžio šakų krūvos – įspūdingiems Joninių laužams!