Archyvai

2009

Rugsėjis-spalis


Sodybos „botanikos parką“ papildo šilauogių ir spanguolių krūmeliai, raudonasis lazdynas. Nuimamas pagrindinis derlius – morkos, nes bulvių derliaus taip ir nesulaukėme, šernai mus aplenkė 🙂


Ruošiantis sutikti žiemos sezoną, alyvuojama namelio terasa, o siekiant apsisaugoti nuo pripustomo sniego, lauko veranda uždengiama apsauginėmis plokštėmis.


Ruošiamos malkos kitiems metams – tiek grybams džiovinti, tiek šašlykams kepti.

Rugpjūtis


„Sukultūrinama“ teritorija prie šulinio ir ir užsėjama veja. Valomas parkas, pjaunami sausuoliai. Vežamas smėlis ir taisomos kelio duobės. Per Žolines uždaromas stovyklavimo sezonas ir prie vyno taurės pasidžiaugiama per metus nuveiktais darbais. Regis, jau yra rezultatai, kuriuos galima palyginti ir su metų pradžioje nubrėžtais „dizaino griaučiais“…


Uždarius vieną sezoną, pradedamas naujas – grybavimo sezonas. Grybai ruošiami tiek valgymui iš karto, tiek džiovinimui.

Liepa


Švenčiame Babos 80-ties metų jubiliejų. Visi svečiai mieli, bet anūkai – patys mylimiausi.


Retkarčiais užklumpančios vasaros liūtys užtikrintai nuplauna prakaitą.


Futbolo aiškštėje užverda įnirtingos kovos dėl „Girinio“ taurės.


Lietuvos tūkstantmečio progai paminėti sodyboje pastatomas ir pašventinamas koplytstulpis – specialiai partvežtas iš Lenkijos.

Birželis


Sodyboje skelbiama totalinė „vagysčių prevencijos“ parengtis. Abejuose nameliuose įrengiamos grotos, įvedama signalizacija, padaromas lauko apšvietimas. Šalinami nuostoliai: stiklinami langai, perdažomos langinės. Įrengiamas šlagbaumas ir užtveriamas pravažiavimas keliuku, įeinančiu į sodybinio sklypo teritoriją. Grotos apželdinamos dekoratyviniais apyniais.


Likus vos dviem dienom iki metalinių apsaugos priemonių įrengimo, namelyje vėl vagystė. Šį kartą nuostoliai didesni: išlaužtos langinės, išdaužyti langai. Į vagystę, turbūt, įsipainiojusi moteris – pavogtas virdulys, keptuvė…


Gėlynai ir laužavietės dekoruojami akmenimis. Naujoji laužavietė nedelsiant ir išbandoma 🙂


Įrengiami ąžuoliniai lauko suoliukai ant akmens pagrindo. Karštą vasaros dieną prisėsti po šimtamete liepa – puikumėlis!

Gegužė


Gaspadinės darbščių rankų pastangomis sodybą, iš visų pusių, „okupuoja“ nauji gėlynai. Atidaromas žolės pjovimo sezonas.


Paskutinę pavasario dieną – nemalonus siurprizas. Įsilaužta į namelį. Kažkas vagis pabaidė, todėl didžiausias nuostolis – sulaužyta stakta. Tačiau labai tikėtina, kad vagys sugrįš vėl, todėl iš karto imamasi apsaugos priemonių – užsakomos metalinės langinės ir verandos grotos.

Balandis


Senasis namelis pertvarkomas, įrengiant sandėliavimo ir įrankių laikymo patalpas. Rekonstruojamas šulinys. Nepaprastai geras, tiesiog vasariškas oras visą mėnesį ir… svarbiausi statybiniai darbai iš metinio sąrašo jau padaryti! Kas toliau?


Prieš pat velykas įvedama elektra į naują namelį.

Kovas

Naujas namelis aprūpinamas civilizacijos gėrybėmis: lovomis, drabužių spinta, šaldytuvu, virtuviniu kampu. Įsigyjama savaeigė žoliapjovė.

Sausis-vasaris


Sudaromas darbų sąrašas visiems metams: šulinio renovacija, signalizacijos įrengimas, elektros įvedimas į naują namelį, komposto dėžės įrengimas, seno namelio vidaus pertvarkymas, gandralizdžio įrengimas, tvoros perdažymas, krepšinio lentos įrengimas, gėlynų ir parko sutvarkymas. Lyg ir nemažai, ar ne? Nubraižomi sodybos „eksterjero“ kontūrai – bus įdomu pasižiūrėti po kelių metų ir palyginti su tuo, kuo tapo sodyba.