PLAČIOS ŠYPSENOS visiems, užklydusiems į EKOVASARA.LT!

Mėnulio fazė


Jaunatis
Jaunatis

Mėnulis Šaulio ženkle
29 Mėnulio diena

Dienos trukmė

Saulė teka 08:56
Saulė leidžiasi 16:01

Sraigių fiesta

Sraigių ruošimas

Kulinariniai patiekalai iš sraigių - kolektyvinis darbas

Gaspadinės užsakymu Alytaus senelis prigaudė iš daržo pora kibirų sraigių, aš su močiutės pagalba jas išdarinėjau, gaspadinė pagal savo „slaptą“ receptą jas paruošė ir visi kartu jas degustavom.

Viskas buvo maždaug taip:

Sugautas sraiges reikia savaitę palaikyti (tinka bet kur – dėžėje, kibire, tik svarbu, kad jos turėtų kuo kvėpuoti) sausoje ir vėsioje vietoje, kad išsivalytų. Po kelių dienų reikia perrinkti į švarų indą, pašalinti negyvas sraiges. Dar po kelių dienų vėl perrinkti. Prieš verdant kelis kartus nuplauti. Suberti į verdantį vandenį ir pavirti 5 minutes. Apvirtas išgriebti ir išdarinėti, t.y. ištraukti sraigę iš kiauto, atskirti žarnyną nuo pado. Būtent padas ir yra valgoma sraigienos dalis – mėsą nuplauti ir virti pasūdytame, paprieskonintame vandenyje 3-4 valandas. Kiautus švariai nušveisti, nuplauti ir dezinfekuoti verdančiame vandenyje bei acte. Valgymui sraigės paruošiamos kiautus įdarant sraigių mėsa (1-2 gabalėliai) ir ją „uždarant“ sviesto-česnakų-petražolių-krapų užpildu. Įdarytos sraigės užšaldomos ir laikomos šaldiklyje. Pateikti pašildytas kartu su paskrudinta balta duona. Puikiai tinka ir baltas vynas.

Na o viskas baigėsi tuo (tiksliau nesibaigė, o tik prasidėjo), kad keletą tuzinų gyvų sraigių nusivežiau į sodybą ir paleidau „veislei“. Jeigu joms pas mus patiks, po poros metų turėtume turėti ekologiškų sraigių veislyną mūsų gurmaniškiems ekspermentams.


3 komentarai: Sraigių fiesta

  • Oi, prisimenu, kai ta pati miela Gaspadinė vaišino jos paruoštomis sraigėmis. Sušveičiau gal 12 vietoj rekomenduojamų 8 (pagal kalorijas ir energetinį krūvį). Tai atsitiko a.a.LAIBe… Ir dabar jaučiu minkštą sraigės skonį, papildytą kažkokios bandelės (gal dar su sviestu – nepamenu)… Gal pakartokim, kai pas Jus užsiveis kolonija?

  • Loreta

    Malonu, kad plečiasi grmanų ratelis. Nebūtina laukti, kol mūsų sraigės užaugs, galima šių metų derliaus paragauti dar ir šiais metais, nes labai puikiai pavyko jas paruošti. Kas ragavo labai gyrė. Jau išdirbome visą technologiją, kaip jas paruošti maistui. Į šį procesą įtraukėmė ir senelius, kurie labai mums padėjo, patarė, kaip jas nuvalyti, išdarinėti ir t.t. Atrodo pribrendome didelio šaldiklio įsigijimui:).

  • Loreta

    Pristatant sraigių paruošimo receptūrą, buva nutylėti keli labai svarbūs aspektai. Mat, autorius, su šiais aspektais nebuvo supažindintas. Tai jau mano „paslaptis“. Būtų gerai, kad iki kitų metų neužmirčiau ir pati:).

Rašyti atsakymą

 

 

 

Galite naudoti šias HTML žymes

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>